Undervisningsforløb med animeret yoga og eventyr

Høst lækre pædagogiske værktøjer – streaming af et undervisningsforløb med animeret yoga og eventyr

At dyrke børneyoga online skaber sammenhold, giver pædagogisk frihed og derved en mulighed for at observere både det enkelte barn samt gruppedynamikker i både aktiv og passiv tilstand.

Qua mit arbejde med børn og unge i  mere end to årtier, så er der snuset til en hel del savsmuld i manegen og mange erfaringer er draget. Personligt er jeg stor tilhænger af diversitet, fornyelse og fordybelse i alle aspekter af mit arbejde og bruger det flittigt i min formidling af, hvad jeg mener at være de ypperste værktøjer, som jeg kan give børn med i deres livsmestring.

Som garvet idræts/socialpædagog samt fysiurgisk massageterapeut har jeg såvel set, mærket og oplevet børnestress på første parket, og udviklingen i børns hverdagsliv fra da til nu er mildest talt skræmmende i min optik. Diagnosticeringer, medicinering, fedme, angst og depressioner er mangedoblet hos børn og unge i disse tyve år og WHO´s forudsigelser om, at stress er den største folkesygdom i 2020, mener jeg rammer lige i bulls eye. 

Stress er en dræber og koster rigtig mange samfundskroner, der er virkelig god grund til at sætte præventivt ind allerede hos de små årgange.

Hvad koster stressen i samfundet?

 • 1,5 million ekstra fraværsdage pga. sygdom om året pga. stress
 • Sygefravær grundet arbejdsbetinget stress koster det danske samfund 27 mia. kr. årligt.
 • Der bruges 14 mia. kr./år i samfundsudgifter, i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsenet pga. stress http://www.stressforeningen.dk/stress-og-statistik/ 

Derfor gik jeg all in på at skabe et univers for børn, med kropslig og sjælelig fordybelse i højsædet. en præventiv modvægt til mange af de dystre stigninger og et pædagogisk værktøj med mange variationsmuligheder og fordele.

For at ramme bredt og vidt i et undervisningsforløb, så kræves der ordentligt undervisningmateriale og en online version, der ikke forringer den intention som hele konceptet bygger på. Trods min vilje til det, så kunne jeg ikke egenhændigt have tusinder af børn på måtterne foran mig og sprede zen i en større skala end hidtil gjort. 

Udfordringen bestod i, ikke at miste den nærhed som yoga og historiefortælling giver i en gruppe med børn, når man som voksen pludselig ikke er den “udøvende” kunstner.

Dette løste vi via sjov 3d animation til børneyogaen og hjælp fra skuespilleren Kasper Leisner til den dramaturgiske oplæsning af eventyret.

Yogastream til børn er ikke blot underholdning, men også et værktøj i et undervisningsforløb.

Hvis vi vælger at prøve kræfter med streaming af børneyoga, så popper der pædagogiske fordele op som vi kan anvende særdeles givtigt. Da jeg overlod min yogamåtte og styringen til mine 2 animerede aber, gav det mig pludselig frihed til at anskue anderledes og til at finde ud af hvilke fordele det ellers kunne bringe med sig. Mit fokus kunne flyttes fra at være den styrende, til at være den deltagende eller observerende.

Som deltagende yogi er jeg nu en del af flokken og får både gavnen af yogaen, samt det fælles tredie der opnås ved at dele oplevelser i børnehøjde. Styringen er væk og jeg følger blot med og nyder på helt lige fod med børnegruppen.

Jeg kan også vælge at træde et skridt baglæns og udelukkende observere og lægge fremtidige pædagogiske strategier for gruppen som helhed, eller i individuelle problemstillinger der kræver pædagogisk støtte og indsats.

Især disse punkter drager jeg stor nytte af som observatør i min pacificerede rolle:

 • Iagttagelse af individuelle grov og finmotoriske udfordringer i yogaflowet
 • Iagttagelse af gruppedynamikker og forståelse i samarbejdsøvelserne
 • Iagttagelse af børnenes stresstilstand i storytellingen
 • Efterfølgende eksistentielle snakke om dilemmaerne og tematikkerne i eventyret
Yoga streaming giver mig mulighederne for at erfare, hvor jeg bedst muligt sætter ind pædagogisk. 
 • Motorisk kan jeg tilrettelægge nye forløb for den eller de børn som behøver det
 • Gruppedynamisk kan jeg iværksætte tiltag eller parre visse børn bevidst i samarbejdsøvelserne, for at fremme venskaber eller mindske mobning
 • Terapeutisk kan jeg hjælpe børn kognitivt hvis de har svært ved at holde fokus, koncentrere sig eller huske
 • Dannelsesmæssigt kan jeg arbejde med gruppeproblematikker ved at lave referencerammer til eventyrets handling, tematikker og moraler

At inddrage børneyoga via streaming behøver ingenlunde at medvirke til en uengageret voksen, tværtom breder det paletten ud og kreerer andre strenge man kan benytte sig af i sin pædagogiske og didaktiske praksis. Det at følge et tilrettelagt undervisningsforløb giver både den viden og knowhow der følger med, samt muligheden for at trykke lidt ekstra på lige præcis de knapper man finder hensigtsmæssige for børnene.

Præventive modvægte til stress er for mig at se essentielt at have med i ethvert undervisningsforløb. Hvis kurverne skal knækkes er den tidlige indsats alfa og omega, vi kan og bør give de små poder de bedste værktøjer med i bagagen når det handler om håndtering af stress i enhver afart. 

Mit pædagogiske “opråb” bør ikke klinge hult, vi bør af alle grunde få så mange børn med på yogabølgen som muligt. Yoga streaming eller ej, bevægelse og mental sundhed skal prioriteres endnu mere nu end nogensinde før.

God fornøjelse med børnene derude, lad pulsen stige og dale med kontrol på måtterne.

Namasté <3

Allan Olesen Allan Olesen Author